,

Dezvoltarea comunității de mediatori culturali - Metode și scenarii de dezvoltare a publicului

8 Septembrie 2017 /  EDUCAȚIE ȘI FORMARE

Dezvoltarea comunității de mediatori culturali - Metode și scenarii de dezvoltare a publicului

Event info
Data
08 Sep 2017
Ora
10:00
Locație
Ambasada - Plai

Timișoara are nevoie să întărească capacitatea operatorilor culturali de a lucra cu strategii pentru implicarea publicului, pentru participarea și mobilizarea acestora, precum și de a utiliza metode specifice medierii culturale în cheie educațională. La inițiativa Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană și în parteneriat cu Asociația MetruCub – resurse pentru cultură oferim celor interesați ocazia de a învăța împreună și de a practica noi tehnici

și abordări pentru a dezvolta un public mai angajat, mai motivat și mai apropiat de oferta culturală a orașului. În 2017 oferim oportunitatea de a participa la un prim set de formări scurte, practică efectivă și întâlniri publice, care își propun să contribuie la creșterea unui grup activ, informat, conectat și solidar de mediatori culturali timișoreni, capabili să ofere experiențe culturale semnificative cu valoare educațională unor publicuri diverse, în special copii și tineri, în relație cu programul Timișoara 2021.

Medierea culturală în cadrul Timișoara 2021

Medierea culturală permite crearea unei punți care pune în legătură artiștii și cetățenii, facilitând întâlniri autentice și memorabile cu un obiectiv educațional și civic. Sub acest aspect, mediatorii culturali trebuie să susțină depășirea anumitor bariere sociale care exclud participarea și implicarea anumitor grupuri dezavantajate. În același timp, este nevoie ca organizațiile culturale să cunoască strategiile pe care le pot folosi pentru a stimula implicarea și de a creste nivelul de diversificare a audiențelor începând de la vârste mici, ca parte integrantă a serviciilor lor publice.

În contextul programului Timișoara 2021, Dezvoltarea Publicului este o dimensiune cheie, care sustine realizarea proiectelor culturale propuse și care vine în completarea eforturilor de dezvoltare a capacității organizaționale a actorilor culturali, ca obiectiv principal adresat prin activitatea Centrului de Resurse.

Mediatorii culturali, fie ei persoane sau instituții, au nevoie de o viziune transversală prin care să îmbine abilități din sfera culturală, educațională, socială și digitală și să le integreze într-un plan de activități bine definite și adresate unor publicuri țintă specifice. Obiectivul este de a oferi o experiență semnificativă, bazată cât mai mult pe implicare și co-participare.

Obiective și așteptări

Scopul este de a capacita un grup activ, informat, conectat și solidar de mediatori culturali stabiliți în Timișoara, care să poată crea experiențe culturale semnificative, atât independent cât și în colaborare cu școli și alți potențiali
intermediari (de exemplu, centre comunitare și de servicii sociale), plecând de la oferta culturală a orașului.

Rolul sesiunilor de formare, practicii și întâlnirilor publice propuse pentru toamna anului 2017 este de a contribui la atingerea următoarelor obiective:

  • Dezvoltarea competențelor specifice practicii medierii culturale și educației prin cultură în rândul celor interesați să-și asume un angajament pe termen lung pentru această opțiune profesională, în special artiști profesioniști, cadre didactice și educatori culturali.
  • Evidențierea importanței medierii culturale și a dezvoltării publicului pentru Timișoara 2021, precum și nevoia de integrare a unor astfel de activități în cadrul proiectelor și programelor incluse în dosarul de candidatură Timișoara 2021.
  • Înțelegerea diferitelor tipuri de întâlniri cu arta de către publicul tânăr.
  • Promovarea importanței educaționale pe care o pot avea interacțiunile cu arta contemporană și cu patrimoniul cultural pentru copii și tineri și a rolului parteneriatelor dintre mediul cultural și cel educațional, pentru a le integra în activități și practici educaționale formale și non-formale.

Conținut

ATELIERUL #1: Concepte și strategii pentru medierea culturală cu obiective sociale și educaționale

Formatori: Codruța Cruceanu (RO) și Marit Ulvund (NO)

Invitați: practicieni locali experimentați (tba)

Acest atelier se va desfășura în limba engleză.

ATELIERUL #2: Metode specifice medierii culturale cu scop educațional pentru artele vizuale

Formatori: Raluca Bem Neamu (RO) și Delia Popa (RO)

Invitați: practicieni locali experimentați (tbd)

Acest atelier se va desfășura în limba română.

Participare

Programul de formare constă în 2 ateliere urmate de practici concrete realizate în cadrul unor instituții culturale / evenimente cu specific de arte vizuale din Timișoara, selectate de către Timișoara 2021 și care se vor desfășura până la finalul anului 2017.

Perioada de desfășurare a atelierelor: 8-10 septembrie și 22-24 septembrie.

Participarea la ateliere este gratuită, pe baza unei proceduri de selecție, detaliată în documentul de prezentare care poate fi consultat și descărcat mai jos.

Cei interesați se pot înscrie până pe 29 august (23:59) prin completarea formularului de înscriere online.

Rezultatele selecției vor fi comunicate celor înscriși pe 1 septembrie 2017.

Pentru mai multe informații despre acest apel, scrieți la [email protected]