,

Retracing Bartók: Folk Legacy

17 Mai 2019 /  MUZICĂ

Retracing Bartók: Folk Legacy

Event info
Data
17 Mai 2019
Ora
19:00
Locație
Consiliul Judeţean Timiş, Sala Multifuncțională

“Romanian Folk Music from Banat in Bartók's works”

Un eveniment care isi propune sa identifice si sa aduca alaturi muzicieni, etnomuzicologi, antropologi, artisti vizuali, operatori culturali si institutii intr-un proces participativ deschis exploatarii patrimoniului cultural, prin forme contemporane multidisciplinare de cunoastere, facilitare si consolidare a mecanismelor de productie culturala in vederea pregatirii scenei locale pentru anul 2021.

_ PROGRAM:

// LECTURE: "Sursele colecțiilor de muzică populară românească din Banat şi Transilvania ale lui Béla Bartók." - Németh István Csaba, cercetator la Institutul de Muzicologie al Academiei Ştiinţifice Maghiare si profesor la Universiatea de Muzică Franz Liszt - Departamentul pentru Muzica Populară
http://zti.hu/index.php/en
http://zeneakademia.hu/nepzene-tanszek

// RECITAL: - Elena Popa, pian
Repertoriul va cuprinde urmatoarele lucrari:

  • 6 Dansuri românești
  • Sonatina
  • Colinde românești de Crăciun, seriile I și II
  • Microcosmos, vol. V, nr. 126 - ”Măsuri schimbătoare”
  • 7 Schițe op. 9b - nr. 5 ”Melodie populară românească” și nr. 6 ”In stil valah”
  • 2 Dansuri românești, op. 8a

Născut la Sânnicolau Mare, jud. Timis (25 martie 1881) într-o familie de învăţători, Béla Bartók îşi trăieşte aici primii 7 ani din viaţă, aici a vibrat pentru prima dată la sunetul pianului, şi tot aici face cunoştinţă cu muzica de caracter popular, însă destinul său de artist progresist, în căutarea stilului personal şi a unui limbaj original, îl va purta pe continente diferite, în laborioase călătorii de cercetare a rădăcinilor muzicii. Pentru început, în 1906, face prima sa expediţie în zonele Ungariei de nord, acţiune din care a rezultat o culegere de 20 de prelucrări de melodii populare întocmită împreună cu Zoltán Kodály, intitulată Cântece populare maghiare. Urmează o perioadă intensă de culegere pe teren şi sistematizarea ştiinţifică a folclorului maghiar, slovac, românesc, ucrainean, bulgar, sârbesc, arab şi turcesc, călătoriile de studiu ale lui Bartók extinzându-se până în nordul Africii şi Anatolia.
Începând cu 1909 Béla Bartók întreprinde o serie de călătorii de cercetare în Transilvania și Banat înregistrând și documentând cea mai mare colecție personală de cânt popular românesc de până azi – în jur de 3500 de cântece instrumentale și vocale. Bartók a pus astfel bazele cercetării ştiinţifice moderne a folclorului muzical românesc.

Proiectul Retracing Bartók este conceput ca o celebrare a extraordinarei diversități și bogății a muzicii românești tradiționale, fiind în același timp o reflecție artistică asupra transformării cântului popular în cultura contemporană și o reconstituire a poveștii lui Béla Bartók în România și a dragostei lui pentru muzica din această parte a lumii.

Retracing Bartók este conceput ca un proiect multidisciplinar de arheologie culturală dezvoltat de-a lungul mai multor ani începând cu anul 2018 și face parte din programul Timișoara 2021 Capitala Europeană a Culturii. Proiectul este co-produs de Jazz Updates și Timișoara 2021 și este curatoriat de pianistul newyorkez de origine română Lucian Ban împreună cu Jazz Updates

// co-producatori:
SoundUpdate.org (Jazz Updates)
Timișoara 2021

// parteneri:
Consiliul Judeţean Timiş
Casa Artelor - Directia Judeteana pentru Cultura Timis
Institutul de Muzicologie din Budapesta
Yamaha Music Europe
Bösendorfer Klavierfabrik
soundcreation.ro
MPPL Business Law
Promograma Digital Signage
4led

// Intrarea este libera