,

Concurs de Proiecte - Memoriile Cetății 2018

23 Martie 2018 /  ARTĂ STRADALĂ

Concurs de Proiecte - Memoriile Cetății 2018

Event info
Data
23 Mar 2018
Ora
09:00
Locație
Asociația Timișoara 2021 - Capitală Europeană a Culturii

Scopul acestui concurs este generarea unei soluţii arhitecturale temporare care urmează să fie amplasată în spaţii publice din Timișoara și care va funcţiona ca “receptor” pentru diferite forme de manifestare artistică (arhive fotografice, pagini de texte istorice legate de tema Centenarului Marii Uniri, pictură, grafică, proiecţii video etc.). Modulele vor fi construite sub forma unor instalaţii, pe care își vor pune amprenta creativă atât artiști profesioniști, cât și amatori – membri ai unor organizaţii și asociaţii civice din oraș.

În zece cartiere ale Timișoarei va fi construit câte o instalaţie a cărei formă și structură va fi definită în urma acestui concurs. Aceste module vor reprezenta spaţiile în care locuitorii Timișoarei se vor putea manifesta cu ocazia Centenarului. Timp de zece zile, instalaţiile se vor transforma în spaţii de interacţiune între artiști, comunitatea locală din Timișoara și turiști. Ele vor avea menirea de a uni comunitatea locală în jurul culturii, prin intervenţiile artistice ale profesioniștilor și amatorilor; și vor deveni centrele de interes ale cartierelor, prin intervenţii complementare (teatru, muzică, dans, poezie etc.).

CONTEXT

2018 marchează anul Centenarului Marii Uniri. Asociaţia Timișoara Capitală Culturală a Europei va marca evenimentul printr-o sărbătoare a culturii, care se va întinde pe o perioadă de 10 zile, în întreg orașul Timișoara. 10 zile × 10 cartiere = 100 de ani de unitate și re-inventare. Artiști profesioniști, membri și colaboratori ai organizaţiilor și asociaţiilor civice din oraș vor deveni „titularii memoriei” – participanţi activi la îmbogăţirea memoriei comunităţii, dar și în procesul de integrare într-o memorie colectivă mai largă, regională, naţională și europeană. Proiectul Memoriile cetăţii își propune să ofere atât uneltele necesare cât și platforma unde localnicii să-și împărtășească atât istoria personală, familială, de grup sau de comunitate, cât și cunoștinţele despre problemele zilnice, dar și istorice ale orașului în care locuiesc.

JURIUL CONCURSULUI

Membri titulari

  • Șerban Ţigănaș – arhitect, co-fondator Dico&Ţigănaș, președintele Ordinului Arhitecţilor din România (Cluj-Napoca, România)
  • Cristian Rusu – artist vizual, scenograf, lect. univ. dr. Facultatea de Teatru si Televiziune, Universitatea Babeș-Bolyai (Cluj-Napoca, România)
  • Ana Dzokic – arhitect, cofondator STEALTH (Belgrad, Serbia)
  • Valeri Gyurov – arhitect, membru fondator Transformatori (Sofia, Bulgaria)
  • Bogdan Cotîrţă – manager de producţie ATCCE

CALENDARUL CONCURSULUI

Lansarea concursului29.03.2018Dată limită primire întrebări05.04.2018Dată limită răspuns întrebări12.04.2018Dată limită predare proiecte07.05.2018Publicarea listei proiectelor care îndeplinesc criteriile pentru jurizare08.05.2018Dată limită pentru depunerea eventualelor contestaţii pe procedură10.05.2018Publicarea rezultatelor contestaţiilor11.05.2018Jurizarea proiectelor12-14.05.2018Anunţul oficial al proiectului câștigător15.05.2018

DOCUMENTAŢIA DE CONCURS

Anexa 1  – Tema Concursului

Anexa 2 – Regulamentul Concursului

         2.1. – Regulament

         2.2. – Formular de Înscriere


Descarcă aici documentația

ÎNTREBĂRI ȘI RĂSPUNSURI

Suntem eligibili la concurs dacă nu avem niciun statut juridic? În cazul în care da, în momentul în care ne înscriem trebuie să trecem numele unuia dintre noi, sau putem să ne înscriem cu numele grupului?
Participarea la concurs nu este condiţionată de existenţa unui statut juridic. Conform regulamentului, în cazul înscrierii la concurs este necesară existenţa unui lider de grup care va fi menţionat în formularul de înscriere

Câte module de max 2/10/3,5 pot fi? Unul singur care se repetă identic în cele 10 locuri din oraș sau în același loc pot fi mai mulţi moduli?
Va exista un singur modul, care va fi realizat în mai multe exemplare ce urmează să fie amplasate în cele 10 locuri din oraș.

Modulele vor fi permanent deschise (24/24 ore, timp de zece zile) cu supraveghere asigurată sau trebuie gândit un sistem de închidere pentru noapte?
Conform regulamentului, nu este obligatorie prevederea unui asemenea sistem, rămânând însă la latitudinea participantului dacă îl va integra sau nu în propunerea sa. Modulele vor fi amplasate în spaţiul public pe toată perioada celor 10 zile (24/24 de ore) și vor beneficia de supraveghere.

Se pot trimite planurile de situaţie (cu precizarea exactă a poziţiei aprobată de Primărie) ale celor 10 locuri unde vor fi amplasate construcţiile provizorii, pentru a le putea adapta mai bine contextului?
Modulele construite în acest scop vor fi reutilizate și după încheierea evenimentului „Memoriile cetăţii”, în alte circumstanţe și în alte locuri din oraș. De aceea, forma și designul lor nu trebuie să depindă de locurile în care vor fi amplasate. Cu toate acestea, în perioada următoare, organizatorul concursului va face publice, prin canalele proprii de comunicare, locurile în care instalaţiile urmează să fie amplasate în oraș, în cadrul evenimentului „Memoriile cetăţii”. 

Instalaţia arhitecturală este ea însăși un modul sau, dimpotrivă, mai mulţi moduli alcătuiesc o instalaţie arhitecturală / construcţie provizorie? 
Nu există restricţii din acest punct de vedere. Instalaţia poate fi formată din unul sau mai multe module care se pot conecta. Concursul se face pentru un proiect-tip (=modulul din regulament) de instalaţie, care va fi realizat identic in 10 locuri diferite din oraș. 

„Întreaga documentaţie trimisă va fi în limbile română și engleză” este specificat în regulamentul de participare. Toate documentele trebuie predate și în romana și în engleză, adică predarea proiectului în două versiuni / două arhive, inclusiv a planșelor?
Este necesară o singură versiune a propunerii, dar bilingvă (română + engleză). Întrucât juriul este internaţional, textul trebuie redactat în ambele limbi.

Un pavilion poate fi compus din mai multe pavilioane mai mici sau e obligatorie realizarea unei singure structuri?
Nu există restricţii din acest punct de vedere. Pavilionul poate fi format din unul sau mai multe pavilioane mai mici cu condiţia ca acestea să poată fi legate într-un modul care să indeplinească cerinţele din în regulament.

Unde va apărea simbolul alfanumeric de identitate în propunerea pentru concurs?
Simbolul va apărea pe planșele de prezentare, în colţul din dreapta-sus.

Legat de proiectul iniţiat, dacă nu fac parte din Ordinul Arhitecţilor din România sau nu figurez ca și arhitect mă pot înscrie și participa la iniţiativa dvs.?
Da, vă puteţi înscrie. Participarea la concurs nu este condiţionată de existenţa unui statut juridic și nici de apartenenţa la Ordinul Arhitecţilor din România.

Legat de dimensiunea pavilionului, amprenta la sol a pavilionului trebuie sa fie incadrata intr-un dreptunghi de 2 m latime si 10 m lungime sau ne putem incadra in 20 de mp (ex: forma neregulata de 20 mp)?
Dimensiunile date pentru amprenta la sol sunt cele maxime. Nu există restricţii cu privire la formă (regulată sau neregulată), însă dimensiunile trebuie să se încadreze în limitele date, pentru ca modulele să poată fi amplasate în diverse spaţii deschise din oraș (inclusiv străzi pietonale, de exemplu).