,

Apel de proiecte artistice - Memoriile Cetății 2018

19 Aprilie 2018 /  ARTĂ STRADALĂ

Apel de proiecte artistice - Memoriile Cetății 2018

Event info
Data
19 Apr 2018
Ora
09:00
Locație
Asociația Timișoara 2021 - Capitală Europeană a Culturii

Tema prezentului concurs este legată de memoria colectivă, reuniune și reinventare. Intervențiile artistice vor avea loc în mediile în care oamenii trăiesc, își fac cumpărăturile, își duc copiii la școală etc, dar și în zona centrală, ca loc de reuniune a comunității. Artiștii selectați vor deveni "titularii memoriei" - participanți activi la îmbogățirea memoriei comunității, dar și în procesul de integrare într-o memorie colectivă mai largă, regională, națională și europeană. Ei își vor expune viziunea cu privire la noțiunile de istorie, comunitate și uniune.

Participarea este gratuită și deschisă oricărui cetățean român, fără restricții de domiciliu, experiență artistică, sex, vârstă, etc. Vor fi selectați 10 artiști (grupuri de artiști), dintre care minimum cinci din județul Timiș. Fiecare câștigător (artist sau grup de artiști) va primi un premiu în valoare de 3000 euro în care sunt incluse și cheltuielile necesare intervenției artistice.

Evenimentul „Memoriile cetății” marchează Centenarul Marii Uniri prin o sărbătoare a culturii, care se va întinde pe o perioadă de zece zile, în zece cartiere din Timișoara. 10 zile × 10 cartiere = 100 de ani de unitate și re-inventare.

În zece locuri din Timișoara vor fi amplasate instalații a căror formă și structură va fi definită în urma unui concurs de arhitectură ale cărui rezultate vor fi anunțate înaintea lansării celei de-a două etape a prezentului concurs (detalii, aici). Aceste module vor reprezenta spații în care își vor putea pune amprenta artiști și locuitori ai Timișoarei.

Fiecare instalație va avea două fețe. Una dintre acestea va fi rezervată artiștilor (grupurilor de artiști) care vor fi selectați în urma prezentului concurs, iar cealaltă, reprezentanților comunității locale. Modulele vor fi amplasate în spații publice, în locuri de adunare a comunității sau în locuri intens circulate, pentru a facilita și încuraja interacțiunea oamenilor cu actele artistice găzduite de acestea. Printre spațiile care vor găzdui instalațiile enumerăm: Strada Alba Iulia, Piața Traian, Piața Mocioni, Parcul Dacia etc.

Alături de artiști, în proiect vor fi implicate și organizații și asociații civice din Timișoara, cărora le va fi rezervată cealaltă parte a instalației. Intervențiile artistice ale profesioniștilor și amatorilor vor avea menirea de a uni comunitatea locală în jurul culturii. Timp de zece zile, modulele ce le vor găzdui vor deveni centrele de interes ale cartierelor.

UNDE?

Intervențiile artistice vor avea loc în zece zone* din Timișoara, enumerate în lista de mai jos. Participanții la concursul de proiecte au opțiunea de a își adapta sau personaliza propunerile și în funcție de acestea.

 1. Piața Traian
 2. Pacul Dacia
 3. Calea Lipovei
 4. Calea Șagului
 5. Parcul Lidia
 6. Piața Soarelui
 7. Piața Aurora
 8. Piața Mocioni
 9. Piața Bălcescu
 10. Str. Alba Iulia

Unul dintre proiectele selectate va fi implementat cu ajutorul publicului (localnici și turiști), pe strada Alba Iulia. Astfel, unul din artiștii selectați va fi invitat să facă apel la comunitățile pe care le abordează și să îndemne publicul să participe și să colaboreze cu el în realizarea operei de artă.

*Organizatorii își rezervă dreptul de a modifica adresele de mai sus, în cazul unor situații obiective.

CALENDAR

Concursul va avea două faze de selecție și se va desfășura după următorul calendar:

19 aprilie – lansarea concursului

13 mai – data limită pentru primirea proiectelor

17 mai – anunțarea listei preliminare a artiștilor – cei care vor intra în etapa finală. Aceștia vor avea posibilitatea de a își adapta viziunea și conceptul la designul modulelor (care va fi anunțat în 15 mai). Artiștii selectați vor putea trimite o aplicație actualizată, care să cuprindă schițe adaptate instalației arhitecturale, formei și dimensiunii acesteia.

3 iunie – data limită pentru primirea proiectelor actualizate

7 iunie – anunțarea câștigătorilor

PREMII:

Vor exista zece câștigători (artiști sau grupuri de artiști). Autorii fiecărei lucrări selectate vor primi un premiu brut în valoare de 3000 euro. Plata acestuia va fi efectuată în lei, la cursul BNR din ziua efectuării plății, conform prevederilor Codului fiscal în vigoare.

Echipele câștigătoare vor asigura execuția integrală a proiectului. Nu vor fi acoperite separat cheltuielile de producție, transport ș.a, echipa având libertatea de a decide cu privire la modul de distribuție a premiului pentru a acoperi necesitățile proiectului.

JURIU:

 • Diana Marincu – curator și critic de artă, curator al Bienalei de artă contemporană Art Encounters 2017;
 • Corina Nani – designer, organizator FISART, lector univ. dr., Facultatea de Arte și Design, Universitatea de Vest, Timișoara;
 • Sorin Ciurariu – arhitectul-șef al municipiului Timișoara, cadru didactic asociat al Facultății de Arhitectură, Universitatea Politehnica Timișoara;
 • Ovidiu Hrin – graphic designer, fondator al studioului Synopsis, curator al Muzeului de artă tipografică TypopassageTM;
 • Levente Kozma - artist și manager cultural, co-fondator al Asociației Simultan, director al festivalului SIMULTAN;
 • Florin Lobonț – conf. univ. dr., Departamentul de Filosofie și Științe ale Comunicării, Universitatea de Vest din Timișoara; Fellow la Royal Holloway, Universitatea din Londra.

DOCUMENTE CONCURS:

 1. Regulament concurs - DESCARCĂ
 2. Formular de inscriere - DESCARCĂ

ARTIȘTI SELECTAȚI:

Actualizare 07.06.2018

Concursul deschis de proiecte din cadrul programului ”Memoriile cetății”, adresat artiștilor/ grupurilor de artiști a fost câștigat de proiectele:

 1. LINIA - Sorina Vazelina
 2. City Pattern - Mircea Popescu
 3. Întâlnire fantastică - Marcel Scutaru
 4. zidece?! - Victor Dragoș, Ana-Maria Ursu
 5. Călătorie în ultimii 100 de ani – Silvia Tripșa, Alin Popa
 6. Capsula timpului - Paula Duță
 7. Coral Urban Hero - Cristina Daju, Adrian Florin Pop, Dan Iulian Toma
 8. Hora unirii - IRLO
 9. Arhiva activă – Alex Boca (LAPSUS)
 10. Interstelar - Andreea Medar

BEGA! 2020 - Borealis

1 Octombrie 2020 / Artă Stradală

BEGA! 2020 - Borealis

BEGA! este un program principal al stației “Light Over Borders” (Lumină peste granițe) creat de PLAI împreună cu comunitatea creativă a orașului pentru Timișoara Capitală …

View more from this territory