,

Gustul ca Patrimoniu - Concurs de rețete tradiționale din Banat

10 Octombrie 2018 /  GASTRONOMIE

Gustul ca Patrimoniu - Concurs de rețete tradiționale din Banat

Event info
Data
10 Oct 2018
Ora
19:00
Locație
Timișoara - Reciproc Café

Premierea rețetelor câștigătoare în concursul Gustul ca patrimoniu

În cadrul proiectului La Pas / Slowing down, Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană și Asociația CRIES-Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare au propus un concurs de rețete tradiționale, dorind să pună în valoare gastronomia locală ca parte a patrimoniului cultural din Banat. După jurizarea celor 17 rețete primite, 3 dintre acestea vor fi premiate și gătite de către experți culinari în cadrul evenimentului de premiere.

Concursul de rețete tradiționale Gustul ca patrimoniu, prima acțiune din cadrul proiectului La Pas, s-a derulat în luna septembrie 2018, adresându-se unui public larg și urmărind să pună în lumină relația dintre gastronomia și cultura regională.

Miercuri, 10 octombrie, de Ziua produselor agroalimentare românești, se va organiza la Centrul Cultural Ambasada, de la ora 19.00, evenimentul de premiere a rețetelor câștigătoare. Acesta va fi urmat de o masă rotundă pe tema valorizării relației dintre hrană și cultură.

De la „varză a la Cimișoara”, „porumbei cu mere și merișoare”și „plăcintă acră cu ludaie”, trecând prin „turcii cu pături” și „păturată pe crumpi” și ajungând la „gogoși pe abur” și „caș de gutui”, toate rețetele primite au intrat în atenția membrilor juriului. Laura Laurențiu, bucătar și blogger la RețeteCaLaMama, Horia Șimon, chef la Dor de Origini Românești și Lucian Cuibus, reprezentant Slow Food Cluj- Transilvania, au punctat specificul regional, utilizarea ingredientelor naturale și originalitatea abordării.

Rețetele câștigătoare vor fi preparate în prealabil de către bucătarii La Pas, iar în cadrul evenimentului vor fi oferite publicului spre degustare. Participanții la eveniment vor putea degusta și alte produse artizanale de panificație și vin local oferite de partenerii evenimentului. Participarea la eveniment este gratuită, în limita locurilor disponibile, putându-se realiza doar pe bază de înscriere la adresa [email protected]

Eveniment Facebook: https://www.facebook.com/events/2253105841641184/