,

Consulart 2019

Sept. 30, 2019 /  ARTĂ CONTEMPORANĂ

Consulart 2019

Proiectul cultural Ecouri Europene Consulart 2019 vă invită la prima expoziție din seria colaborărilor cu Consulatele Onorifice ale Macedoniei de Nord, Moldovei, Serbiei și Germaniei.

Expoziția se deschide luni, 30 septembrie 2019, ora 19:00, la sediul Consulatului Onorific al Republicii Macedoniei de Nord, Str. Proclamația de la Timișoara nr. 7.

Artiști: Ciprian Ciuclea și Igor Josifov
Curator: Ciprian Chirileanu

Lucrările vor putea fi vizionate în perioada 30 Septembrie - 15 Noiembrie 2019.

Conceptul expozițional:
„Consulatul Onorific al Macedoniei de Nord se află într-o clădire din vechea cetate a Timișoarei. Construită în 1716, ea a aparținut guvernatorului Banatului, Claudius Florimund Mercy (1666-1734), aici funcționând și fostul penitenciar civil (1907-1952). Mercy a dorit să se mute în ea (1720) pentru că era singura casă cu balcon din aceea vreme. Conceptul intitulat “Balcon /Балкон” îmbină generic abordări artistice aflate la granița dintre public /privat, interior /exterior, micro- / macro-cosmos, fizic /metafizic. Instalația ce va rezulta în urma colaborării între Igor Josifov, artistul macedonean invitat și artistul Ciprian Ciuclea (născut la Timișoara), va îmbina practicile artistului macedonean în realizarea de instalații în spații publice transpuse pe materiale textile, sculpturi de mici dimensiuni și utilizare a focului (marca artistului), și pratica artistului timișorean ce recurge la instalații de lumină, sunet și video art, și va fi montată pe balconul de la stradă sau cerdacul din curtea interioară a clădirii" (curator Ciprian Chirileanu).

Conceptul general al proiectului Ecouri Europene Consulart:
„Proiectul Ecouri Europene Consulart urmărește punerea în valoare și includerea în circuitul cultural a unor spații neconvenționale pentru evenimente artistice, în special a clădirilor (inclusiv a vecinătăților acestora) în care își desfășoară activitatea consulatele generale și onorifice din Timișoara. Aceste spații, destinate în mod obișnuit activităților de business, de locuit sau în particular activităților consulare, vor găzdui temporar proiecte colaborative, interdisciplinare și interculturale. Fiecare proiect va implica un duo format dintr-un artist vizual timișorean (sau muzician/ scriitor/ antropolog/ arhitect, etc) și unul provenit din țara al cărei consulat găzduiește evenimentul. Rezultatul colaborării va fi o instalație comună, concepută în funcție de locație (site-specific, adaptată spațiului în care va avea loc fiecare eveniment în parte) și care să aibă o componentă preponderent vizuală" (Asociația DIPLOMATIC ART Timișoara - https://diplomatic-art.blogspot.com).

Ecouri Europene Consulart 2019 este un proiect Timișoara 2021 - Capitala Europeană a Culturii, produs de Asociația DIPLOMATIC ART, parte a Programului Cultural TM2021 din anul 2019. Proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale și co-finanțat de Primăria Municipiului Timișoara.